Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Sebagai Tempat Percutian Bajet yang Hebat

Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Sebagai Tempat Percutian Bajet yang Hebat
Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Sebagai Tempat Percutian Bajet yang Hebat

Percutian bajet menjadi pilihan ramai rakyat Malaysia disaat ekonomi negara yang sedang merudum ini. Mungkin ramai yang tidak mampu ke kawasan bandar untuk merasaiPengalaman Lanun di the Pirate Adventure Melaka. Maka kali ini admin ingin ketengahkan satu destinasi percutian yang sangat hebat. Tempat menarik ini terletak di Perlis dan keunikan tempat percutian bajet kali ini ialah ianya mempunyai gabungan elemen sungai dan gua.

Ya, kami sedang bercakap tentang Gua Kelam, Perlis! Salah satu gua yang paling unik di Malaysia kerana ia adalah sebuah gua batu kapur panjang 370 meter di mana ia terkenal dengan ‘gua berjalan’ itu. Ia adalah antara gua kegemaran bagi pencari pengembaraan. Anda akan masuk dari satu hujung gua dan keluar pada lokasi yang berbeza.

Satu-satunya jalan ialah melalui jambatan gantung kayu berukuran 8 kaki laluan luas. jalan batu kapur berongga dipercayai menjadi idea seorang Inggeris yang ditukar gua ini sebagai kaedah mengangkut bijih timah dari sebuah lombong berhampiran pintu masuk aliran di Kaki Bukit. Hari ini laluan berjalan kaki yang terang diterangi, di mana anda masih boleh mencari sisa-sisa operasi lombong masa di dalam. Bunyi berdecit kelawar dan titisan air dari stalaktit boleh melegakan untuk beberapa dan menyeramkan untuk orang lain!

Selepas hari kerja keras di dalam gua, anda boleh singgah di Pasar Wang Kelian Ahad untuk menghilangkan dahaga anda; mengisi perut anda dan pulang ke rumah beberapa cenderamata juga. Pasar ini mempunyai banyak segmen, menjual pelbagai barangan termasuk makanan, tekstil, barang kemas buatan tangan dan lain-lain. Oleh kerana Perlis terletak di sempadan Thai, anda boleh melihat ada banyak orang Thailand menjual barangan buatan tangan tempatan mereka. Hotel di Perlis tidak mewah, tetapi cukup untuk mempunyai rehat yang selesa.

Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Sebagai Tempat Percutian Bajet yang Hebat!

  • Alamat : Gua Kelam (Cave Kelam) yang terletak kira-kira 33 km ke utara Kangar, ibu negeri Perlis, berhampiran dengan sebuah bandar kecil bernama Kaki Bukit (Foot Hill). Ia berkongsi sempadan dengan Nakawan Range Thailand. Kaki Bukit, 02200 Kaki Bukit, Perlis, Malaysia.
  • Nombor Telefon : 604-938 4466 Perlis Forestry Office & 012-455 2121
  • Waktu Operasi : 9:00am – 6:00pm
  • Peta Lokasi :

Dapatkan Info Menarik di Gua Kelam

Jom Lihat Apa Aktiviti Sesuai

Pastinya ramai tertanya-tanya apa aktiviti menarik yang dapat dilakukan di Gua Kelam ini. Aktiviti yang best sudah semestinya menikmati panorama berjalan di atas laluan pejalan kaki bertemankan deruan air yang jernih di dalam gua!

Berapa Harga Tiket untuk Masuk Gua Kelam

  • MYR1.00 (Adults)
  • MYR0.50 (Child)

Panorama Indah di Sekitar Gua Kelam

Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Percutian Bajet
Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Percutian Bajet
Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Percutian Bajet
Cantik tak?
Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Percutian Bajet
air sungai yang mengalir.
Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Percutian Bajet
Welcome to gua Kelam.
Gua Kelam Perlis Tempat Menarik Percutian Bajet
Kelihatan pintu Gua Kelam.

SUMBER: TEMPATMENARIK.MY

==========================


Mencari homestay di sekitar Jitra? Sila hubungi nombor berikut atau klik link Whatsapp di bawah:

This image has an empty alt attribute; its file name is GAMBAR-MNY.jpg

MNY HOMESTAY JITRA
0142419098
wasap.my/60142419098
WEBSITE
www.mnyhomestayjitra.com
FACEBOOK
MNY HOMESTAY JITRA

Homestay Jitra. Homestay Kolam. Homestay murah di Jitra. Jitra Homestay. Pool Homestay. Homestay Kolam renang Jitra. Homestay UUM. Homestay Changlun. Homestay Polimas. Homestay Tasik Darulaman. Bukit Kayu Hitam. Thailand. Tempat menarik Jitra. Jitra. Destinasi. Tempat menarik di Kedah. Tempat best di Kedah. Home2stay. Hom2stay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>